Gezondheid

Het ontstaan van ziekte

Wanneer er (ogenschijnlijk) niks aan de hand is in het lichaam, is het in balans. De zogenaamde homeostase is in evenwicht.

In het geval van symptomen/klachten is de homeostase uit balans. Dit betekend dat een eventueel aangetroffen bacterie of virus in weefsel of pus niet de oorzaak is van de disbalans, maar een poging van het lichaam om het probleem op te lossen.

Een voorbeeld; wanneer bij een brand de brandweermannen aankomen rijden om de brand te blussen, betekend dat niet dat zij ook de oorzaak van de brand zijn.

 

Disbalans in het lichaam kan door verschillende factoren ontstaan. Zo heb je invloeden van buitenaf (exogeen) zoals, een breuk of bijv. giftige stoffen (waaronder je ook vaccinaties, medicijnen en bijv. ontwormings- en antivlooienmiddelen kunt plaatsen), voeding, maar ook door overgevoeligheid of intolerantie van het lichaam zelf (endogeen).

Wanneer je alleen maar het symptoom behandeld van met name de endogene oorsprong (klacht ontstaan van binnenuit) van een klacht, zal de onderliggende oorzaak nog door blijven kabbelen. De klacht verdwijnt even maar zal op den duur terugkomen. Dit kan in dezelfde vorm zijn of vaak nog heftiger en met een steeds kortere interval, of er ontstaat een ander symptoom (erbij). Dit is waar de reguliere geneeskunde op gebaseerd is. Het risico op chronische aandoeningen neemt hierom ook toe. Levenslange medicatie en vaak komt er iets bij (medicatie of klacht), maar gaat er niks meer af.

Om zoveel mogelijk balans (homeostase) in het lichaam te creëren of te behouden is het belangrijk om de gezondheid in basis te ondersteunen en zo min mogelijk te verstoren.

Hierin speelt voeding een hele grote rol. Het immuunsysteem speelt voor ongeveer 80% in de darm af. Het microbioom in de darmen heeft daarbij een hele belangrijke taak. Onder invloed van antibiotica wordt dit afgebroken en kan er levenslange schade ontstaan. Vooral het op zeer jonge leeftijd toedienen van o.a. antibioticum, wanneer het microbioom nog in opbouw is, is daarom niet wenselijk.

 

Wat kan voeding betekenen voor een goed immuunsysteem

Elke hond is anders en kan dus anders op voeding reageren. Maar wanneer we kijken naar de bouw van de hond, dan kunnen we stellen dat de hond voor 98% verwant is aan de wolf. Wolven zijn echte carnivoren waar hun darmstelsel op is afgestemd. Dat betekend dat hun vertering vooral is gebaseerd op voeding van dierlijke afkomst. Dit zien we ook terug in het gebit van de hond, een zogenaamd schaargebit. Een kenmerk van een schaargebit is dat het alleen een verticale bewegingen kan maken en geen zijwaartse. Hiermee kunnen ze grote stukken vlees afscheuren en kunnen ze ook botten kraken. 

Omdat het gebit van een hond geen zijwaartse bewegingen kan maken zoals bij herbivoren (planteneters) wel het geval is, zijn ze niet in staat om voeding te vermalen.

Ook de lengte van het darmstelsel is hierbij van belang. Carnivoren hebben een korter darmstelsel dan herbivoren en ook het microbioom is hierop aangepast.


 


Nu bestaan de meeste gangbare brokken voor het grootste gedeelte uit granen. De gluten in de hondenbrokken zijn vaak een oorzaak van problemen in het maag-darm stelsel en huid- en oorklachten.

Het kan zijn dat dit probleem zich pas na jaren openbaart. In veel gevallen begint het met oorklachten. De hond komt bij de dierenarts voor een oorontsteking wat na behandeling dan vaak toch weer terugkomt. Hetzij met kortere intervallen en/of steeds heftigere klachten. Vaak gaat in een later stadium de huid ook meedoen tot het moment dat de eigenaar radeloos wordt. Soms heeft een hond heel erg veel jeuk en haaruitval. Een reguliere behandeling begint vaak met hypoallergeen voer en immuun-onderdrukkende medicatie zoals prednisolon. Door het immuunsysteem te onderdrukken (uit te schakelen, en zeker voor langere periode) heeft je hond weer meer kans op andere klachten, immers de homeostase wordt niet hersteld. Het lichaam wordt als het ware voor de gek gehouden.

Hierom zullen de klachten op den duur alleen maar toenemen en de hond in gezondheid alsmaar verder achteruit gaan. Hij wordt steeds gevoeliger voor van alles.


Wat kun je doen om het immuunsysteem te ondersteunen?

Zorg voor zo min mogelijk onnatuurlijke invloeden. Ook vaccineren valt hier onder. En juist omdat het steeds weer opnieuw op een onnatuurlijke manier het immuunsysteem triggerd. Namelijk in laboratorium gekweekte “ziekteverwekkers” worden onderhuids ingespoten en komen niet via de gangbare weg zoals slijmvliezen of het maag-/darmstelsel het lichaam binnen.


Ook is het verstandig om niet structureel antivlooienmiddelen en ontwormingsmiddelen te geven. (tenzij je hond allergisch is voor vlooien-/tekenbeten). Geef dit ook vooral niet aan dieren die al in de problemen zitten.

Ga altijd opzoek naar de oorzaak van de klacht (bij heftige pijn en jeuk heeft je dier natuurlijk “tijdelijk” ondersteuning nodig).

De alternatieve geneeswijzen werken juist vanuit ondersteuning van het immuunsysteem en onderdrukken de klachten niet. Zij sturen het zelf genezend vermogen van het lichaam aan en proberen zo de homeostase weer in balans te krijgen. 
Voeding is hierbij van groot belang aangezien het immuunsysteem zich voor ongeveer 80% in de darmen afspeelt. Over het algemeen wordt vers vlees geadviseerd (uit de vriezer of gestoomd) of in elk geval een graanvrije brok. Vanuit de klassieke homeopathie adviseren wij ook geen kip, rund en zalm(olie) te geven


Je kunt kiezen voor verschillende alternatieve behandelingen zoals, klassieke homeopathie, bio-resonantie, acupunctuur, osteopathie, Bach Bloesems, Schüssler Celzouten en nog heel veel andere therapieën, en vaak is een combinatie ook zeer wenselijk.

Share by: